Kasuár: Pták, kterému je dobré se vyhnout obloukem

Podle České společnosti ornitologické existuje hned několik nebezpečných druhů ptákům, kterým by se lidí měli vyhýbat, kvůli nebezpečí, které pro člověka tyto druhy ptáků mohou představovat. Mezi nebezpečné druhy jsou zařazeni všechny druhy z řádu sovy, všechny druhy z řádu dravci, všechny druhy z řádu veslonozí, velké druhy jeřábů, ale také velké druhy papoušků (například i světoznámý papoušek Ara), dále všechny druhy z řádu brodiví, avšak s výjimkou kolpíků a všechny druhy pštrosů a Kasuárů.

Kasuáři patří mezi velké ptáky a jejich bydlištěm jsou tropické deštné pralesy na Nové Guinei a severní a východní Austrálii. Tyto ptáky je složité v pralesích najít, jsou totiž velice plaší a schovávají se v hloubkách těchto tropických pralesů. Pokud ale na Kasuára narazíte a naštvete ho, berte na vědomí, že v tu chvíli můžete být ve velikém nebezpečí. Dospělí Kasuáři mohou dosahovat až do výšky 1,8 metru, jejich váha se pohybuje kolem 70 kilogramů a řadí se tak mezi největší suchozemské tvory v Austrálii.

A proč jsou pro člověka tak nebezpečnými? Jejich velikost v kombinaci s velice ostrými až 12 centimetrů velkými drápy není pro člověka právě příznivá. Jejich silné nohy společně s těmito drápy dokáží člověka klidně i zabít. Útoky Kasuárů na lidi nebývají velkou výjimkou, avšak ty, které končí smrtí, jsou již vzácnější. Před těmito ptáky se budete těžko schovávat, mohou totiž běhat rychlostí až 50 km/h, umí vyskočit až do výšky 1,5 metru a neskryjete se před nimi ani ve vodě, jelikož jsou velice dobrými plavci. Je třeba podotknout, že takový Kasuár neútočí pro své potěšení, pokud zaútočí na člověka, bude v tom hrát nejspíše roli teritorium, strach nebo jeho zloba.

Kasuáři patří v Austrálii mezi ohrožené druhy a jsou zákonem chránění, například Kasuárů přilbových se v Austrálii nachází něco kolem 1500 jedinců. Po celé Austrálii se nacházejí cedule, které varují před střetem s tímto obrovským ptákem. Kasuárů severních najdete na Nové Guinei asi 10 000 jedinců. A kdo může za jejich klesající počet? Samozřejmě nikdo jiný, než samotný člověk. Ničení tropických deštných pralesů těžkou technikou za účelem získání dřeva a jiných nerostných surovin, zemědělství, to všechno připravuje Kasuáry o jejich domovy.

 

Autor: Adriana Pospíšilová

Blog - AutorAdriana Pospíšilová
ZvířePtáci
Kasuár: Pták, kterému je dobré se vyhnout obloukem
Vytvořeno20.04.2017

Abychom Vám zpříjemnili nákup, používá společnost Top Zoo, s.r.o. cookies. Pokud budete nadále využívat naše služby na těchto stránkách, předpokládáme, že souhlasíte s používáním cookies.

Rozumím